Založ si blog

Bude post – Putinovský svet plný chaosu ????

Otázka o post Putinovskom svete, tak ako si tento vysnívali účastníci Rusko-Ukrajinského konfliktu je skutočne namieste. V poslednom čase sa potvrdzujú slová prezidenta Zelenského o tom, že tento konflikt bude pokračovať až do úplného víťazstva Ukrajiny, odstránenia vlády Putina a jeho snaha predstaviť ho pred trestný tribunál. Zelenského v tomto názore podporujú či už USA, ako i predstavitelia NATO.

Na internetovom portáli politico.eu bola dnešného dňa uverejnená analýza Lilly Bayer, po prečítaní ktorej nadobúdam presvedčenie, že slová Západu o Putinovej porážke a jeho odstránení sú myslené vážne, sú pre Západ vlastne jedinou cestou pre pokračovania vojnového konfliktu a jeho urovnanie. I ked sú to v súčasnosti iba akési želania, jednej strany konfliktu, už teraz sa však mnohí analytici sa vyslovujú o tom ako by vypadalo Rusko po odstránení Putina. Analýzy svedčia o tom, že chaos a riziká nepredvídateľného vývoja by v takomto prípade boli najpravdepodobnejšie..

Lilly Bayer prirovnáva situáciu po odstránení Putina chaosu, akémusi Shakeasperovmu boju nožov pre získanie moci, pri ktorom regionálni leaderi Ruska uvoľnení vo svojom jednaní môžu uchopiť moc i s nukleárnym arzenálom.

Generálny sekretár NATO Jen Stoltenberg , v minulotýždňovom interview potvrdil to, že NATO sa pripravuje na možnosť že ruský leader uvoľní svoje miesto, a v prípade takejto eventuality NATO musí byť pripravené nadalej podporovať Ukrajinu.

Je však takmer isté, že nedôjde k hladkému prechodu moci, a pred NATO bude stáť nevídané množstvo problémov , ako takýto proces ovplyvniť a ako sa postaviť k prípadnému rozpadu Ruskej federácie, ked jednotlivé republiky môžu vyhlásiť samostatnosť. Preto najväčším problémom bude ako sa postaviť aj k novému Putinovu nástupcovi.

Bývalý britský veľvyslanec v Rusku Laurin Bristow (2016 – 2020) potvrdil že v prípade prechodu k moci by to bola iba ilúzia o jeho uskutočnení demokratickou cestou. Potvrdil že v takomto prípade by nastal čas skutočných ťažkostí. Mať situáciu pod kontrolou si však bude vyžadovať súhlas vysokých predstaviteľov.

K takýmto úvahám však dochádza tak trochu predčasne, pretože práve teraz je pozícia Putina bezpečná, má pod kontrolou svoju administratívu, vnútorní politickí odporcovia nemajú možnosť aktívne konať, Ak by došlo k prechodu moci, k tomu by mohlo dôjsť najmä z vnútorných kruhov, ale i toto by spôsobilo vnútornú nestabilitu a další vývoj by bol nepredvídateľný, pretože Rusko je štát s autoritatívnym systémom, v ktorom sa uplatňuje moc personálneho diktátorstva.

Pri takomto eventuálnom vývoji sa všetci analytici zhodujú na tom, že v Rusku ktoré je najvačším vlastníkom jadrových zbraní, umiestnených po celom území aj prípadný nástupca bude mať v úmysle tieto držať ako symbol svojej moci, súčasť sily nového nástupcu. Stále bude pretrvávať hrozba ich eventuálneho použitia proti USA alebo inému. Nie je jednoduché uvažovať o prevzatí moci, bez úvah o tom ako zareagujú na túto skutočnosť jednotlivé regióny Ruska, jednotliví regionálni lídri totiž predstavujú značnú silu vo svojich regiónoch, naviac je tu možnosť ich prevzatia a použitia.

Ak by však k takémuto vývoju došlo Západ musí byť pripravený k návratu debát o usporiadaní a budúcom smerovaní Ruska. Aj tu je však problém v tom, že novým nástupcom môže byť predstaviteľ tzv. silovikov, ktorý nepripustí vzájomnú diskusiu a resetovanie vzťahov a nadalej bude uplatňovať nároky Ruska voči Ukrajine.

V tejto súvislosti Poľský minister obrany Máriusz Blasczak poukázal na to že Rusko je akousi verziou cárskeho štátu štátu v ktorom predstaviteľ Komunistickej strany bol tiež v postavení akéhosi cára a Vladimír Putin je postavený do podobnej pozíácie. Preto tvrdí že v tejto situácii Západ preto musí Rusko dôsledne izolovať, Analytici však uvádzajú, že aj v prápade odstránenia Putina, od Ruska treba očakávať že nadchádzajúci režim bude podobný predchádzajúcemu, avšak môže byť i ešte extrémnejší.

Z celého tohto bizarného obrazu o možnostiach Západu rokovať s budúcim nástupcom Putina vyplýva, že ide o tisícky možností, avšak v absolútnej väčšine bolo by akýmsi snom predpokladať že v prípade odstránenia Putina nastane pre Západ cesta rýchleho u rovnania vzťahov, práve naopak vzťahy aliancie môžu byť ešte nepredvídateľnejšie ako je tomu doteraz. Podľa vyjadrenia bývalého veľvyslanca UK Západ musí hľadať cestu ako získať v Rusku novú generáciu politikov, intelektuálov, predstaviteľov biznisu, ktorí budú mat inú vizionársku predstavu o úlohe Ruska v budúcnosti. Dodal však že v tomto smere budú hrať úlohu i i ľudia Ruska, ktorí sa vyjadria či takuto alternatívu chcú alebo nie.

01.01.2024

ÚVAHA K NOVÉMU ROKU Občas mám pocit že život nám rýchlo plynie,uteká nám pomedzi prsty ako voda, a ani sa nenazdáme a je za nami. Pod vplyvom akejsi “modernosti”, plynie rýchlejšie a rýchlejšie, a nám ľuďom neostáva čas na to, aby sme si mohli povedať i pekné slová. Už len zriedka počuť vety ako “ som šťastný, cítim sa pri tebe dobre, [...]

Umelá inteligencia a naša budúcnosť.

29.08.2023

Mnohokrát vo voľných chvíľach ktorých mám našťastie v mojom seniorskom veku neraz dosť, rozmýšľam o tom, či je to šťastie dožiť sa veku seniora, alebo je to nešťastie. Neviem či každý senior zmýšľa rovnako ako ja, viem však že mnohí z nich sa s takýmito úvahami ani nezaoberajú, pretože neraz sú až príliš zaneprázdnení s otázkami ako prežiť. [...]

Budú platiť Ezechielove proroctvá i pre Slovensko ???

11.04.2023

Ako správny kresťan v seniorskom veku som sa rozhodol i cez tieto Veľkonočné sviatky navštíviť chrám boží v našom okresnom meste. Ako senior dôchodca som skutočne znechutený životom a problémami celej spoločnosti. Určite mi všetci dáte za pravdu, že turbulentná až chaotická súčasná politická scéna vzbudzuje nechuť bežných ľudí o akúkoľvek aktivitu v politickom [...]

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

Andrej Danko, semafor

Polícia po viac ako troch mesiacoch zverejnila video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky. K dopravnej nehode lídra SNS došlo 11. januára v bratislavskej Dúbravke.

Antony Blinken / Si Ťin-pching /

USA a Čína musia byť partnermi, vyhlásil prezident Si na stretnutí s Blinkenom

26.04.2024 12:24

Americký minister zahraničných vecí, ktorý v piatok končí návštevu Číny, predtým rokoval so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom viac ako päť a pol hodiny.

rusty

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 120
Celková čítanosť: 269189x
Priemerná čítanosť článkov: 2243x

Autor blogu

Kategórie