Mám chuť na niečo ……… znamená to akúsi signalizáciu tela ?????

25. októbra 2022, rusty, Spoločnosť a ľudia

Určite ste už všetci zažili pocit ked dostanete chuť, na konzumáciu určitého druhu jedla, alebo ste neraz počuli výrok mám chuť na niečo, po čom spravidla nasleduje otvorenie chladničky a hľadanie niečoho vhodného pod zub, a o malú chvíľu s potešením osoba odchádza od chladničky a vybranú pochúťku skonzumuje. Preto je aj v takomto prípade namieste otázka. Je to naozaj hlad, alebo je to akási signalizácia niečoho čo telo potrebuje. Skutočnosť je taká že výrok mám chuť na niečo môže znamenať signalizáciu tela o tom že mu niečo chýba.

Pri konzumáimcii stravy sa taktiež často stáva, že naše telo namiesto toho aby vyjadrovalo spokojnosť z prijatej potravy sa necíti až tak pohodlne alebo necíti pocit nasýtenosti. Myslím že v takýchto prípadoch pre širokú verejnosť je vhodné odhaliť určité súvislosti chuti na rôzne druhý jedla a možnú signalizáciu potrieb tela. Ak dokážeme toto rozoznať, potom môžme rozpoznať že chuť na jedlo v prípade hladu je rozdielna od pocitovej chute na jedlo. Ak ide o pocitovúchuť na jedlo, vtomto prípade môžme dešifrovať tieto signály a správne ich manažovať v budúcnosti. Teda,

V každom prípade je vhodné mať na zreteli, že ľudské telo vykonáva užasne zložité procesy a samo v rámci akejsi sebazáchovy a prežitia vykonáva analýzy svojich potrieb a ked zistí že nie je zachovaná rovnováha tela, ihneď signalizuje mozgu skutočnosť že niečo mu chýba na čo reaguje pokynom prejaviť chuť na jedlo. Preto prosím nemajte zlý názor o osobe, ktorá po konzumácii jedla, dokáže vysloviť želanie na nejakú pochúťku, alebo dokonca dokáže ísť do chladničky a niečo pod zub hľadať. Je to prirodzené a vo väčšine prípadov to nie je nejaký zlozvyk.