Ruské bombardéry schopné niesť nukleárne zbrane spozorované v blízkosti Fínska

2. októbra 2022, rusty, Spoločnosť a ľudia

Situacia v Rusko Ukrajinskej vojne zo dna na den naberá na otáčkach. Tomu nasvedčuje krátka správa uverejnená v denníku Jerusalem Post, podľa ktorej Izraelská špionážna firma ImageSat International /ISI/ zaznamenala v mesiaci September “neobvyklú” prítomnosť ruských bombarderov TU 160 a TU 95 na letisku Oleňja v blízkosti Fínskych hraníc. Letecká základňa Oleňja je umiestnená na poloostrove Kola neďaleko Murmanska. Na tejto základni sú umiestnené RUSKÉ severné vzdušné sily s významným množstvom zbraní, vojenského materiálu, taktických a strategických nukleárnych zbraní.

SPOZOROVANÉ strategické bombardéry TU 160 a TU 95 sú jediné dva typy lietadiel Ruska schopné niesť jadrové zbrane. V súlade so satelitnými snímkami je preukázané že k 25. Septembru sa na základni Oleňja nachádzali celkom 4 strategické bombardéry TU 160 a 3 strategické bombardéry typu TU 95, zatiaľ čo v mesiaci august tieto strategické bombardéry sa na leteckej základni nenachádzali. Podľa správy tieto strategické bombardéry prileteli na leteckú základnú Oleňja z leteckej základne Engels nachádzajúcej sa v blízkosti Ukrajinských hraníc.

Nie je známy dôvod príletu týchto strategických bombardérov na základňu Oleňja , ale dá sa predpokladať že ich prílet má súvislosť s výrokmi ruského prezidenta Putina , ktorý vyhlásil pripravenosť Ruska použiť všetky druhý zbraní ako i nariadil čiastočnú mobilizáciu.

Hovorca ukrajinskej rozviedky Vadym Skibitsky vo svojom Interview pre The Guardian /UK/ prehlásil, že hrozba použitia nukleárnych taktických zbraní zo strany Moskvy je veľmi vysoká. Súčasťou jeho vyhlásenia je, že tieto zbrane môžu byť použité pozdĺž frontových línií, v miestach kde je sústredených veľa ľudí, materiálu, veliteľSké centrá a kritická infraštruktúra.