Ťažká otázka prezidenta Bidena – môže byť Mr. Putin mojim priateľom ?

22. septembra 2022, rusty, Spoločnosť a ľudia

Je to tak trochu nezmyselná otázka, nad podstatou ktorej sa mnohí začudujete. No odpoved na túto otázku nie je až tak jednoduchá.

Všetci z nás vekovo pokročilejších si dobre pamätáme na obdobie po II. Svetovej vojne a pokračujúcu studenú vojnu medzi Východom a Západom, k zániku ktorej došlo po roku 1989, rozpadom Sovietskeho Zväzu a Východného bloku , Varšavskej zmluvy. Nastalo obdobie, v ktorom sme si my radoví občania mysleli, že bude obdobím rozkvetu vzťahov medzi Východom a Západom, avšak pomýlili sme sa. V dôsledku mnohých omylov, či sú to už politickí predstavitelia USA ako i Ruska, došlo po roku 2012, k obsadeniu Krymu, následným sankciám USA a NATO, i napriek čiastočnému pokroku uzavretím Minskych dohôd č. 1, – 2, napätie pokračovalo, čo vyústilo do nešťastného dátumu 24.2.2022, ked Putin silou prevzal časť územia Ukrajiny pod svoju správu, čo vyvolalo ostré reakcie USA, EU, NATO, s neustálym ukladaním sankcií .

Chvíľu sa zdalo, že ruská strana, ako i ukrajinská strana bude ochotná k vzájomným rokovaniam, čo však komplexne zlyhalo a po čiastočných vojenských úspechoch Ukrajiny, poukazujúcich na slabosti ruskej armády, sa Rusko rozhodlo k prekvapivému kroku ktorým je vyhlásenie o čiastočnej mobilizácii z 21.9.2022. Oznámenie o čiastočnej mobilizácii bolo oznámené ruskému národu v skorých ranných hodinách, a ked Putin oznámil že Rusko i v budúcnosti bude chrániť svoju suverenitu a územnú integritu, každý si uvedomil, že ide o tvrdú skutočnosť a nie blaf, čo potvrdil vo svojich slovách i Putin.

Všimnime si prosím správanie Europskej Únie, ktorá v dôsledku aj unáhlených alebo chybných rozhodnutí neraz nereagovala správne, s rozvahou, pokračovala v ukladaní sankcií, takže Európska Únia sa sama uvrhla do ťažkej situácie, ked odmietla ruský plyn, ruskú ropu, hoci EU vo svojomprincípe bola postavená na dodávkach týchto surovín práve z Ruska. Trhy Europy veľmi citlivo reagovali na vzniknutú situáciu, takže ekonomika EU sa prepadá a stalo sa pravdou i to, že US dolár ktorý bol vždy v nezávideniahodnom kurze voči Euru, postupne získaval na sile, až nakoniec sa vyrovnal Euru, dokonca po včerajšom dni opätovne posilnil oproti euru z 1,005 NA 1,013.

Je nám všeobecne známe že USA, sa podieľalo na rozhodnutiach EU, sľubovalo že zabezpečí dodávku prírodného plynu skvapalneným plynom, zabezpečí pre EU rokovaniami s inými partnermi dodávky ropy, čo sa však objektívne zrealizovať ani nedá, už i vzhľadom na možné prepravné kapacity.

Získavam dojem, že USA, so vznikom problémov v Europe odvrátila od seba obrovské ekonomické problémy, všetko úsilie venuje zlepšeniu vlastných ekonomických výsledkov, čo sa im aj úspešne darí, napokon odzrkadľuje sa to na miere nezamestnanosti, ktorá klesá, ako i na hrubom domácomprodukte, ako i na indexoch svetových trhov, a hodnote US dolára. Hoci americká strana s nami zdieľa naše starosti a ekonomické problémy, ostáva to čiastočne aj na úrovni sľubov. USA sa nachádza pred voľbami a demokratická strana na čele s prezidentom robí všetko pre to, aby aspoň s ekonomickými číslami ukázala národu perspektívu tejto strany do nadchádzajúcich prezidentských volieb v roku 2024.

Nechávam na úvahách čitateľov, ale dalo by sa prísť aj k záveru, že čím viac rusko-ukrajinský konflikt naberá na otáčkach, čím dlhšie potrvá, tým dlhšie potrvajú i problémy Europskej Únie a čím bude ekonomická sila EU slabšia, tak ekonomika USAbude rásť. I ked prezident Biden nezakrýva svoju nenávisť k Putinovi, je teda namieste otázka. Môže byť Putin ako nepriateľ, súčasne i mojim priateľom? Odpoved i ked nepriama je v tom, Ano môže býť ním dovtedy, dokedy bude robiť všetko pre to, aby som sa ja mal lepšie. Pretrvávajúci konflikt ktorý sa teritoriálne netýka USA, ale týka sa len Europy je predsa výhodný pre niekoho iného stojaceho mimo.